www.katrinarosales.se www.chawo.blogg.se

Längd på stigläder

Några fler än jag som är med i facebookgruppen diskutera Islandshästar? Om ni är det såg ni säkert frågan om varför vi jämt rider med så långa stigläder. 

"Varför rider många islandsryttare med så grymt långa läder? 
Man ser ofta att de knappt kan komma upp ur sadel när de rider lätt utan gnussar bara lite fram o tillbaka i sadeln."
 
En fråga som är helt vettig att ställa tycker jag, det är klart att man i början av sin islandshästridning varför alla gubbar släpade benen i marken ungefär. Denna fråga fick stor uppmärksamhet och det är många som har svarat om kommenterat på den. Vissa svar var klokare än andra märkte jag. Vissa hävdar att man inte ska rida lätt på en islandshäst i trav, vissa hävdar att alla sitter ned på tävling medens andra säger att man rider lätt på tävling. Vissa säger att man ska ha två hål kortare på stiglädren när man rider ut och vissa säger att man ska ha raka ben och bara behöva lyfta tån för att få in foten i stigbygeln.  Och så fortsätter det sådär i ca 20 kommentarer. 

Jag blir att fundera lite när jag läser detta, och tänker att allt är ju inte svart eller vitt. Man kan ju faktist ha lagom långa stigläder. Man behöver inte ha för långa eller för korta. Och om man rider lätt eller inte kan ju ofta bero på hästens rörelser. Ibland måste man ju hjälpa hästen och därmed rida lätt i trav. Man behöver ju inte ha korta stigläder för att komma åt och skänkla (som vissa verkar tro), eftersom du ska lägga till vaden och driva med, inte dra upp hälen som en liten ponnyryttare med ponnyskänklar. 

Många bud minst sagt, vad tycker ni om denna diskussion? Hur långa stigläder har ni? 
 
Så här långa stigläder brukar jag rida i, jag kan skänkla, rida lätt, sitta ned. Ja allt skulle jag säga i denna längd på stigläder. Man kan alltså ha lagom! Prova det!
Kommentarer
Postat av: Helena

Jag mäter längst min arm och det tycker jag faktiskt funkar jätte bra. Om jag jämför med hur du har dina ben så ser mina nog lika ut :)
Lagom är bäst :)
Men det är nog faktiskt väldigt många som rider med för långa stigläder.

Svar: ja mäter med armen med oftast :) men känner även efter hur de känns när jag sitter upp. ibland kan jag behöva länga ett hål beroende på hur sadeln jag rider i ser ut. jaaa, lagom är bäst skulle jag säga haha ;D och tror som du att väldigt många rider med för långa stigläder
Emma

2016-03-07 @ 21:08:52
URL: http://helenasoderber.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Mountain View

Mitt namn är Emma och jag bor i Örebro. Just nu går jag sista terminen på systemvetenskapliga programmet vid Mittuniversitetet. På min fritid pysslar jag med hästar, och min stora dröm är att till hösten kunna köpa min första egna islandshäst. På denna blogg får ni följa mig genom hästarna och se vad jag hittar på.

RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo | LCHF - Recept och mycket mer!