www.katrinarosales.se www.chawo.blogg.se

När börjar ni hantera era unghästar?

Några som har unghästar där ute? När började ni hantera dem? Eller när har ni planer på att börja att arbeta med dem? 
Jag har ju inte någon egen unghäst utan bara mycket tankar och åsikter kring detta ämne (så klart) och jag tycker att vissa metoder är klokare än andra.
 
Har sett att vissa människor börjar med sina unghästar när de är föl redan, leda i grimma, löslongera, miljöträna osv. Det tycker jag (och detta är enligt mig) är fel. En unghäst skall få vara unghäst tills den är minst tre år gammal. Låt den gå i hagen och leva unghästlivet. Visst kan du gå ut och klappa och mysa lite med unghästen, för det är klart att man vill. Men du behöver ju inte plocka hästen ur hagen. Enligt mig finns de stor risk för att man får en så kallad trädgårdshäst om man börjar pyssla med dem för tidigt, man kanske inte heller har riktig koll på vad man skall göra när man går runt där med sitt föl i grimma och den skuttar kors och tvärs över stallplanen. 
 
Jag tycker att tre år är en rimlig ålder för att börja med en unghäst, dom har vuxit, och man kan nästan kalla dem för en riktig häst vid den åldern. Sen tycker jag även att unghästen skall få en lång och välbehövlig vila efter de snabba veckorna av inridning innan man börjar med dem igen för vidareutbildning. 
 
Skulle jag ha en unghäst skulle jag börja med den vid tre eller fyra års ålder. Beroende på hur den har vuxit, och hur den verkar i psyket. Vissa hästar kan fortfarande inte vara färdiga och redo för inridning vid tre års ålder, då kan det ju vara klokt att vänta tills de är fyra. 
 
Hur går era tankar kring detta ämne? Vet att vissa kan tycka mycket och starkt kring detta ämne haha... Skulle vara kul att höra era tankar :) Så lämna en eller flera kommentarer här nedan!
 
 
Lisa och hennes häst Ninja, som förra året blev inriden. (tror jag, kanske hittar på nu men har tappat kollen på tiden haha...) Nu är hon nästan en riktig häst, bara tölten som fattas. 
Kommentarer
Postat av: Yrsa

Forysta tog jag hem som 3 åring stort sätt ohanterad. Började sitta in henne vid 3,5 år och sen låång vila med föl tills hon var 4.

Balthasar ledtränade jag för att dels underlätta att ta in honom i stallet (pysen hade ju egna idéer och att följa efter mamma o brorsan eller dom andra var inte en del av hans plan..) Sen för att det var bra att göra innan hingst betet, då han skulle åka transport och allt :)

Honom kommer jag ta hem nästa sommar/höst, när han är 3 vill säga :)

Svar: vad roligt att han blivit så stor! ska du börja me honom då om han är redo? Ska du rida in honom själv? :D
Emma

2016-06-16 @ 18:20:11
URL: http://yaequestrian.se
Postat av: Yrsa

Jodå det är det som är tanken :) Får se hur han ser ut i kroppen och hur han är psykisk bara!

Svar: Åå kul med egen unghäst :) han är så vacker!
Emma

2016-06-17 @ 08:40:00
URL: http://yaequestrian.se
Postat av: WWW.nouw.com/karlssonskan

Int ens på Island på många ställen lever de helt vilda. Jag är på en av islands främsta avelsgårdar Litla-Gardi & Argerdi och vi tar in fölen vid 1 års ålder och arbetar med dem KONSTANT i 1,5 - 2 veckors tid för att de int ska vara helt galna vid inridningen. Tro mig det är stor skillnad på en unghäst som aldrig blivit hanterad och en unghäst som har tränats som ung. Jag själv har int gjort mycket med min unghäst men jag tycker (och tänker) att det är bra om unghästen kan ledas som ung. På Island lär vi unghästarna att longeras och ledas sen blir de fria igen.

Svar: aha, spännande hade jag ingen aning om att man gjorde på island. vad gör ni med fölen då?
Emma

2016-06-19 @ 10:57:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Mountain View

Mitt namn är Emma och jag bor i Örebro. Just nu går jag sista terminen på systemvetenskapliga programmet vid Mittuniversitetet. På min fritid pysslar jag med hästar, och min stora dröm är att till hösten kunna köpa min första egna islandshäst. På denna blogg får ni följa mig genom hästarna och se vad jag hittar på.

RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo | LCHF - Recept och mycket mer!