www.katrinarosales.se www.chawo.blogg.se

Varningslistan

Har inte haft så mycket för mig denna morgon, så jag satt och kikade lite på svenskaislandshästförbundets hemsida. Kom då över varningslistan från alla tävlingar, 2012, 2013 och från 2014. En lista där tävlingsarrangören raporterar in varningar från tävlingar. Jag själv har aldrig fått någon varning, men det var väääldigt många som var med på listan. Många som blir varnade från samma tävling med. 
 
Saker som folk blev varnade för var sår i munnen, för breda skor, hoppat av banan, ej dök upp till final, kom inte in på banan, för långa hovar, hästen var ej i skick för tävling, ridit fel program, farlig ridning, osportsligt beteénde och grov ridning. Självklart kan man råka rida fel program eller att hästen får något fnatt och smiter ut från banan men det är nästan lite skrämmande när man ser hur många av ryttarna som är anmälda för sår i munnen, eller ännu värre, för grov ridning.

Vissa på listan har blivit anmälda för sår i munnen x2 på tävlingen. Jag skulle inte ställa upp i en till final/klass om jag visste att min häst hade sår i munnen i första klassen. För antagligen så är såret i munnen kvar till sedan. Det här med grov ridning förstår jag mig inte heller på, vet vissa som blir anmälda för grov ridning för att dom piskar, skriker och drar i hästen för mycket. Enda gången jag skulle kunna tänka mig att ta tag i hästen är om det blir farlig ridning, hästen kanske sticker och får med sig rästen av hästarna på banan. Mycket som kan hända om det skulle inträffa en farlig situtation. Då får jag hellre stopp på hästen och kanske en anmälan för grov ridning, än att den bryter ett ben eller någonting annat som är ännu värre.
 
Men dom som skriker och sliter i sin stackars häst på banan för att den exempelvis är seg, förstår jag verkligen inte på. Lär dig rida hästen ordentligt innan du tar dig ut på banan... 

Vad tycker ni om varningslistan? Jag tycker det är bra att det finns en lista över alla varningar. För både tävlanden och arrangörer. Denna lista gör nog att folk rider lite schysstare för jag skulle i alla fall inte vilja hamna på en offentlig lista där varningar för tävlingar står. 

Här hittar ni varningslistorna
2012: http://www.icelandichorse.se/Portals/0/T%C3%A4vling/pdf/Varningslista%202012.pdf
2013: http://www.icelandichorse.se/Portals/0/T%C3%A4vling/pdf/Varningslista%20131203.pdf
2014: http://www.icelandichorse.se/Portals/0/T%C3%A4vling/pdf/Varningslista%20141001.pdf
 
 
Kommentarer
Postat av: Anonym

Att få en varning för grovridningn behöver inte alltid betyda att man ridit fult eller varit grov mot hästen. Upplever att domarna ofta tar till den varningen lite för lätt. Ex om man måste göra en korrigering på en stark häst och rider på stång tar domarna det som grovridning. Bra att regeln finns men önskar ibland att domarna såg situationen i sin helhet. Har suttit dommarsekreterare där det varit häxjakt på vissa ryttare för att få sätta en varning. Tråkigt tycker jag!

2015-02-19 @ 12:35:23
Postat av: elinor

Tycker du dömer lite väl hårt och uttrycker dig lite hårt och klumpigt, hur mycket har du varit ute och tävlat själv? hur mycket har du varit ute och tittat på tävlingar? har du ens sett ritterna de på listan har gjort? sår i munnen tex är ganska vanligt men oftast är det inte på grund av hård ridning, hästar kan lätt bita sig. Grov ridning kan också vara att hästen blir svår, olydig mm och ryttaren är tvungen att tillrättavisa. Ofta går inte hästarna riktigt som hemma, de kan bli väldigt pigga eller spända.

Svar: Har varit ute och tittat på många tävlingar, och eftersom jag brukar fota tävlingar skulle jag kunna slänga upp ett gäng bilder där de inte alls ser för trevligt ut. Är mycket väl medveten om att sår i munnen kan inträffa utan att man rider groft, men varför väljer man att rida flera klasser om man redan fått en varning? Vill man få fler varningar för sår i munnen..? Och jag tycker det är grov ridning om man rycker och sliter för mycket i hästen även fast den sticker eller är olydig. Och som svar på sista frågan. Ja, jag har varit ute och tävlat mycket. Dock inte på senaste åren då ja varit hästlös.
Emma

2015-02-27 @ 19:14:46
URL: http://raggsockornas.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Mountain View

Mitt namn är Emma och jag bor i Örebro. Just nu går jag sista terminen på systemvetenskapliga programmet vid Mittuniversitetet. På min fritid pysslar jag med hästar, och min stora dröm är att till hösten kunna köpa min första egna islandshäst. På denna blogg får ni följa mig genom hästarna och se vad jag hittar på.

RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo | LCHF - Recept och mycket mer!