www.katrinarosales.se www.chawo.blogg.se

De här med lättklass

Detta inlägg publicerar jag med risk att få irriterade och sura kommentarer tillbaka, men detta är verkligen vad jag tycker. Och jag får ju tycka exakt som jag vill.

Denna helg har första deltävlingen av vintermästerskapen gått av stapeln, som säkert ingen islandshästryttare som är intresserad av tävling har missat. Vintermästerskapen går tre deltävlingar om året i ett av ridhusen vid Strömsholm. Jag har länge funderat på att vara med och tävlat en av deltävlingarna men när jag såg resultatlistorna igår bestämde jag mig tvärt för: aldrig i livet att jag ska tävla där.

Om jag skulle tävla skulle jag självklart tävla i V5 och T8, lätt tölt och lätt fyrgång eftersom Sóley och jag inte har erfarenhet eller kapacitet att tävla öppen klass nu. Det skulle vara en av våra första tävlingar och jag skulle vara mer än nöjd om jag fick en totalpoäng runt 5.0. Kan låta som en låg poäng för vissa, men för mig och Sóley skulle det vara ett mål vi mycket väl skulle kunna uppnå men få jobba lite för och det är ju sådana mål man ska ha.

Men åter igen till resultatlistorna, jag såg väldigt många ryttare som jag skulle klassa som elitryttare som red i T8 och V5. Och eftersom jag är senior skulle jag då tävla mot dem. Jag skulle inte ens ha en ärlig chans mot exempelvis Louise Löfgren, Sebastian Nordlander eller Jamila Berg. Och visst dom kanske tävlade en häst som var med om dennes första tävling, eller hästen inte har så mycket ökad tölt. Men när man rider en lätt tölt tycker jag att man inte ska få en totalpoäng som är närmare 7.0 även om hästen är orutinerad.

Varför skulle jag vilja anmäla mig till lätt tölt då? Om jag vet att jag kommer hamna bland dom fem sista ifall jag inte får en totalpoäng över 4.5. Lättklass är ju till för ryttare som nästan aldrig tävlar, för att dom ska bli lockade att komma ut på tävlingsbanorna. Inte för att ryttare ska kunna fräsa runt på hästar som egentligen skulle kunna gå öppen klass och komma någonstans i mitten av resultatlistan. Förr när jag tävlade kunde man vinna en lätt tölt på 5,5 lätt. Dock så ändras det ju när man går från YR till Senior...

Nej vintermästerskapen kommer bli en tävling som jag inte kommer starta på någonsin, eftersom man tävlar för att vinna. Men när jag inte ser den minsta chans att komma till final väljer jag en annan tävling.

För att föra lite statistik över gårdagens lätta tölt kommer lite siffror nedan:
För att komma i final krävdes 5,87
Plats 25 hade 5,10
Den som ledde uttagningen hade 7,03

Vad tycker ni om vintermästerskapen? Vad tycker du om ryttare som rider i fel klass?

Denna resultatlista är från förra årets sista vintermästerskap. Det är resultatlistan av uttagningen i T8 Senior. För att se fler resultatlistor från förra året kan ni kolla HÄR. 

 

Kommentarer
Postat av: elinor

Vintermästerskapen är ju en stor tävling, sveriges största inomhustävling tror jag dom skrev på hemsidan där alla är välkomna nybörjare som elit. Om man känner att man vill rida final och inte riktigt är på den nivån än så finns det ju andra mindre tävlingar man kan åka på. Dessutom får ju alla pris oavsett hur det går :) Nej jag tycker det är bra som det är :) Jag åkte dit med min unghäst, trodde inte vi skulle ha en chans bland alla fina ekipage, men vi tog oss faktiskt till final :)

Svar: Självklart får man starta elit och nybörjare. Menar bara att eliten enligt mig borde hålla sig till elitklasser :)
Emma

2015-02-08 @ 19:40:23
URL: http://raggsockornas.blogg.se
Postat av: Jenny

Man känner ju själv som ryttare vad man kan och inte kan med sin häst, att det finns säkert en orsak varför de tävlar i lätta klasser. Och sen kanske dessa hästar som tävlade lätta klasser saknar t.ex. ökad tölt eller pass så de inte kan tävla i öppna klasser. De kanske är början av säsongen och hästarna inte är riktigt redo att tävlas i öppna ännu, första gången man tävlar hästen eller första gången man ens sätter sig upp på hästen. Jag vet själv om jag skulle anmäla mig nu till tävling skulle jag lätt anmäla mig till lätta klasser dels för att mjukstarta inför tävlingssäongen och att Brimi inte känns redo för att börja tävla med ökat tempo ännu för detta år, vi alla har våra ursäkter. Och endel kanske är bara med för just prispengarna, det är en av få tävlingar som ordnas för islandshästar som har prispengar i potten.

Svar: Ja prispengarna är verkligen bra på vintermästerskapen. Och det är superkul att dom lyckas arrangera en tävling med vinstpengar. Vilket kan vara väldigt snålt med annars :)
Emma

2015-02-08 @ 20:19:02
URL: http://yras.blogg.se
Postat av: Therese

Ville bara säga att jag håller med dig till 100%. Islandshästsporten är Störd. I vilken annan sportgren i hela världen kan nybörjare tävla mot elit ? Ingen. Man tycker liksom att man gjort ngt jäkligt bra när man slutar på en poäng runt 5; och ändå hamnar man näst sist. Det om något drar ju ner ens självförtroende... Vet faktiskt inte om jag kommer tävla nåt mer pga detta.
Kram och lycka till :)

Svar: ja, man känner sig inte sådär supertaggad till att tävla när man vet från början att man kommer bland dom sista :p Det är inte konstigt att tävlingsdeltagare minskar över hela landet. Dom borde komma på en annan lösning till vilka klasser man får anmäla sig i. Kommer bli andra tävlingar för mig i år. Mindre klubbtävlingar!
Emma

2015-02-09 @ 14:09:03
URL: http://blogg.lovisedal.com
Postat av: Sara L. Svensdóttir

Om du tävlar för att vinna så lycka till!

Svar: ska jag vinna får jag välja en annan tävling!
Emma

2015-02-09 @ 22:10:02
URL: http://sara-lea.com
Postat av: Elinor

Fast dom som startar lättklass är erfarna ryttare på oerfarna hästar eller erfarna hästar med oerfarna ryttare. Det är en stor tävling med mkt prispengar som delas ut och det står redan på hemsidan att den är öppen för alla. Det är klart det blir hårt motstånd på en så stor tävling och vill man vinna kan man ju börja med en mindre tävling, finns ju såna också och på de vanliga tävlingarna brukar inte det vara så hårt motstånd för där kvalar man ju upp sig när man uppnått en viss poäng ett visst antal gånger. Men denna är som sagt öppen för alla, stor tävling och prispengar vilket iaf jag tycker är jätte kul :) Helt omöjligt motstånd var det inte heller, min häst har aldrig tävlat förut och jag räknar inte mig som elitryttare, men vi blev vintermästare i V5 :)

Svar: om man kikar på resultatlistan från förra årets T8a som jag la upp i inlägget kallar jag varken hästen eller ryttarna i vissa ekipage för nybörjare ;D Superkul att det har blivit en så stor tävling med prispengar, vilket annars är dåligt med i islandshästsporten enligt mig. Menar bara att jag aldrig kommer anmäla mig till vintermästerskapen då jag har sett vilka som rider lättklass där. Men som sagt, den är öppen för alla och dom som anordnar vintermästerskapen skiter nog i vilka som anmäler sig till de lätta klasserna så länge de får deltagare.
Emma

2015-03-31 @ 01:38:45
URL: http://raggsockornas.blogg.se
Postat av: Josefine

Fy fan!!! Det är så jävla typiskt svenskt! Jag har tävlat i ett och ett haft år nu i Danmark och jag kan ju inte prata för hela Danmark men i Nordjylland så klassar man upp sig om man får en poäng runt 5,0 för det är prestige i att rida högre klasser. Om man har en häst som är duktig så visar man den inte på tävingsbanan förrän den kan gå öppna klasser för om man skulle starta V5 på en V2-potential häst så skulle folk kolla på dig som om du vore dum i huvudet! Men i Sverige är det ju bara rosetten som räknas.. Sen att man fick den genom att rida Divar från Lindnäs i en T8 det behöver ju ingen veta... Det är ju en blågul rosett! (Vet stt det inte var han som vann men det var bara ett namn som jag kom ihåg från listan)
Jag kan bli så jävla sur på sånt där! Det är så fucking dålig stil!

Svar: Japp! tycker det är dålig stil jag med, speciellt mot oss som har hästar som bara klarar lätt klass och blir överlyckliga ifall vi får en poäng över 5,0
Emma

2015-07-15 @ 12:02:25
Postat av: Anonym

Jag är rätt ny i islandshäst världen men börjar ändå bli hyfsat insatt i detta med tävling och de olika grenarna. Jag kan tycka att du har rätt till viss del i att dessa "bättre" ryttare borde ta en svårare klass, men samtidigt är det ju inte ärligt mot hästen om den är ung och orutinerad. Jag tycker ni borde ställa upp i den klass du tror passar er och inte fastna så mycket för vilka motståndare du möter. Vem vet du kanske kommer långt :) våga tro!! :)

Svar: Klart man ska ställa upp i en klass som passar häst och ryttare. Men när ekipage som i vanliga fall rider öppen tycker ja de sticker i ögonen...
Emma

2015-07-15 @ 15:30:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Mountain View

Mitt namn är Emma och jag bor i Örebro. Just nu går jag sista terminen på systemvetenskapliga programmet vid Mittuniversitetet. På min fritid pysslar jag med hästar, och min stora dröm är att till hösten kunna köpa min första egna islandshäst. På denna blogg får ni följa mig genom hästarna och se vad jag hittar på.

RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo | LCHF - Recept och mycket mer!